RECERCA

Alba Marina González Smeja socióloga per la Universidad Central de Venezuela (1999) amb un Diploma en estudis avançats en sociologia (DEA) per la Universitat de Barcelona (UB) i Doctora en Estudis Avançats en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona amb una tesi titulada: Salsa Nómada. Escena musical bailable e itinerante de la salsa brava en Barcelona.

Josep Lluís Llancina investiga en la antropologia de la música, els estudis de la performance, l’antropologia del cos, l’antropologia sensorial i la música popular urbana i les escenes locals, translocals i virtuals.

Marisa Patuví és llicenciada en Antropologia Social i Cultural i Diplomada en Educació Social especialitzada en pràctiques artístiques. El seu objecte d’investigació és l’art com a forma d’articulació de les subjectivitats dissidents en contextos de violència institucional. A través de projectes col·laboratius ha investigat en centres penitenciaris (Primer Acceso) i en el Sistema de Salut des de la perspectiva del gènere (Oncogrrrls). Tanmateix ha explorat diferents dispositius experimentals amb base a les arts aplicant les pràctiques artístiques en les diferents fases de producció de materials etnogràfics: com a documents dels participants, com a mètode d’investigació en si mateix i com a producte de la investigació. Actualment és docent al Curs d’extensió universitària “Art i Acció Social” de La Massana Permanent – UAB.

Florència Vila és llicenciada en Periodisme i té un Postgrau en Producció i Comunicació Cultural. Participa en diferents projectes de dansa. Els seus interessos s’orienten a la investigació des de la pràctica del moviment, els estudis somàtics, la improvisació, l’antropologia de la dansa, els estudis de la performance, l’antropologia sensorial, l’antropologia del cos i l’antropologia audiovisual.

Roger Sansi és investigador Ramon y Cajal al Departament dAntropologia a la Universitat de Barcelona. Ha fet recerca sobre religió i cultura afro-brasilera, el concepte “fetitx”, i actualment està fent recerca sobre art i política a Barcelona. Les seves publicacions inclouen Cultures of the Lusophone Black Atlantic (Routledge, 2007), Fetishes and Monuments (Berghahn, 2008), Sorcery in the Black Atlantic (University of Chicago press 2011), Money and Personalism in the Lusophone World (Massachussets UP 2012) i Art, Anthropology and the Gift (Bloosmbury, 2015).

Uriel López indaga en el paper que juguen els aprenentatges individuals i col·lectius en la construcció d’un projecte comunitari, centrant la mirada en les tensions que sorgeixen entre l’educació institucional i els processos d’autoformació. Reivindica la descolonització epistemològica en el camp de l’art i l’educació a partir d’un ús crític dels conceptes segons els contextos, tant en la recerca com en la pràctica artístic-social.

Andrea Corachán treballa en l’àmbit de les arts i els estudis visuals i té un espacial interès en la relació entre art, política i memòria. Els projectes en els quals participa s’orienten a repensar les pràctiques culturals contemporànies i les seves institucions des d’una perspectiva crítica i de gènere a través d’eines que formen part de l’antropologia, l’educació artística i d’iniciatives col·lectives que reivindiquen altres configuracions de l’espai públic.

Vanesa Varela és llicenciada en Belles Arts i té un Posgrau en Estudis Avançats en Produccions Artístiques i Recerca. El seu objecte d’investigació és la creació de noms i identitats col·lectives, com Luther Blissett, i com aquestes identitats col·lectives qüestionen el concepte d’individu i el que és comú, i creen nous imaginaris polítics.

Isidor Fernàndez és graduat en Arts Plàstiques i Disseny per Llotja i en Arts Multimèdia pel Campus de la Fonderie de l’Image de Paris, llicenciat en Belles Arts i en Antropologia per la Universitat de Barcelona i màster en Antropologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. El seu camp de recerca es troba en l’estudi de la metodologia de la antropologia visual o de la imatge, on insisteix en la importància dels imaginaris col·lectius i la seva reflexió visual en relació a la identitat cultural dins de la societat de la informació, especialment a l’Àfrica subsahariana. Juntament amb les pràctiques visuals, internet i les societats digitals son els seus principals eixos de interès. L’any 2005 va crear l’Arxiu d’Antropologia Visual, un projecte de divulgació del cinema etnogràfic i les seves derives visuals a les ciències socials.

Verónica Pallini. Actriu, docent i investigadora teatral. Doctora en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona (Excel·lent Cum Laude per unanimitat). Llicenciada en Antropologia Social per la Universitat de Buenos Aires i Màster en Gestió Cultural per la Universitat de Barcelona. Especialitzada en pedagogia teatral explora diverses tècniques de creativitat associades al treball expressiu i terapèutic. Imparteix classes de formació teatral des de 1993 en institucions i universitats. L’any 2006 funda La Escuelita, Estudi de Formació Teatral a Barcelona i actualment dirigeix Porta 4, continuació del primer projecte, ara ampliat a escola de formació avançada que inclou una sala d’exhibició. Així mateix, fa classes en l’àmbit universitari i ha publicat nombrosos articles sobre la dinàmica teatral i cultural. Complementa la seva formació amb activitats continuades com actriu i directora teatral.